Teknoloji insan hayatını destekleyici bir alan. İlk çağdan itibaren birçok araç geliştirdi insanlık. Akabinde kendi de geliştirdiği bu araçlarla gelişti, yaşamı yeniden şekillendi. Geçmişten günümüze geliştirilen bu araçların genel uygulamalara, yaşama entegrasyonu ve kabulü ise zaman zaman oldukça uzun sürdü. Her ne kadar yapay zeka şu an hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduysa da bu durum onun da başına gelmiş, zamanında ne kışlar görmüştü. Yapay zeka kışı olarak tanımlanan bu dönemler yapay zeka araştırmalarına yönelik fonların ve ilginin azaldığı bir dönemler olarak geçti tarihe.
Farklı kaynaklara göre değişmekle birlikte yaygın olarak bilinen şekliyle, yapay zekada 1974-1980 ve 1987-1993 yıllarında yukarıda bahsettiğim durumların ortaya çıktığı iki büyük kış yaşandı. Sebep, vaatlerin ve potansiyelin yetersiz kalması veya yatırımın geri dönüşü sağlanamamasıydı.
Daha sonrasında bu sorunlar aşılınca finansman, geliştirme, dağıtım ve ticari kullanımlarda artışlar ortaya çıktı.
Bir süredir çokta gündemde olmayan Metaverse içinde aynısı olacak aslında. İlk duyurulduğu günden bu yana Metaverse ile ilgili bir çok yazı yazdım. Bunlar sırasıyla Metaverse: Dijital ve Fiziksel Dünya Buluşması, Metaverse’de Fijital Moda, Metaverse Moda Haftası, Hipergerçek Estetik ve İkinci Moda Haftası
Modadan sanata, dijital pazarlamadan e-spora, mimariden sağlığa, eğitime kadar her sektör için büyük potansiyellere sahip bir konu.
Bundan yaklaşık 2,5 sene kadar önce karşımıza büyülü bir evren olarak çıkan metaverse, birçok teknolojiyi entegre eden komplike yapısıyla bizlere büyülü bir evren sundu. Metaverse, çıkışının pandeminin son demlerine denk gelmesiyle fiziksel ortamlara alternatif olarak birtakım etkinliklere, toplantılara, lansmanlara ev sahipliği yaparak bilinirlik kazandı. Şu an eskisi kadar konuşulmuyor olsa da bildiğimiz veya bildiğimizden çok daha gelişmiş bir şekilde yeniden konuşulmaya başlayacak. Özellikle yapay zekanın, metaverse ile karşılaştığımız döneme göre çok farklı bir noktaya gelmiş olmasının bu geri dönüşe büyük katkısı olacak.
Büyülü bir evren olarak algıladığımız metaverse’ü gerçek anlamda var edecek son derece sihirli bir kavram var. “Interoperability” yani Türkçesiyle “birlikte çalışabilirlik” kavramı. Metaverse’ün gerçek potansiyelini ortaya koyabilmesi, her seviyede “birlikte çalışabilirliğin” sağlanabilmesi için çalışmalar sürmekte.
“Birlikte çalışabilirlik”, sistem sağlayıcılara, içerik üreticilere ve kullanıcılara değer kazandırmak için deneyimleri ve ekonomileri dönüştürme potansiyeline sahip. Özetle bir “değer kaldıracı”. Amaç kullanıcılara değer sağlamak için gerçek hayattaki deneyimleri yeni yollarla genişletmek. Bunları gerçekleştirmek amacıyla “Sürtünmesiz Deneyimler” ve “Sürtünmesiz Ekonomi” metaverse’ün mottosu gibi.
Interoperability’nin 3 boyutu yani seviyesi var; teknik konular, kullanım/kullanabilirlik ve yetki alanları. Her seviyede birlikte çalışabilirlik kılavuzları, standartlar, en iyi uygulamalar üzerinde çalışılıyor. Teknik seviye ise yapay zeka, blokzincir, karma gerçeklik, sibergüvenlik gibi teknolojilerin işbirliğine dayanıyor.
Derken Coach Metaverse’e Giriş Yaptı
Lüks perakende markası Coach, İlkbahar 2024 koleksiyonunu sosyal platform Zepeto’nun yanı sıra Roblox dünyasında da lanse ettiği için artık metaverse’de. Basın açıklamasına göre, metaverse hamlesi Coach’un “Find Your Courage-Cesaretini Bul” kampanyasını destekliyor, kendini ifade etmeyi teşvik ediyor ve kullanıcıların Roblox ve Zepeto’daki Fashion Famous 2 ve Fashion Klossette’de bulunan temalı dijital giyilebilir ürünlerle kimliklerini keşfetmelerine olanak tanıyor.
Kaynak: Coach
Roblox tarafından yapılan bir araştırma; Z kuşağının %84’ünün stillerinin avatarlarından etkilendiğini ve %50’sinin avatarlarının stiline kendi fiziksel görünümlerinden daha fazla öncelik verdiğini ortaya koyuyor.
Moda evi ve ana şirket Tapestry, markanın bahar koleksiyonuna dayanan Coach ürünlerini ve temalarını çevrimiçi oyun platformu Roblox ve sosyal avatar uygulaması Zepeto’ya getiren “Cesaretini Bul” adlı bir kampanyanın parçası olarak Temmuz ayında ortaklıklarını duyurdu. Her iki deneyim de Temmuz ayında başlatıldı. Roblox’un Fashion Klossette ve Fashion Famous 2 oyunları, 19 Ağustos’a kadar, Imma adlı sanal bir karakterin kendini keşfetme yolculuğuna odaklanan bir hikayeyi konu alan pazarlama kampanyasında yer alan farklı dünyalardan esinlenen podyum arka planları sunulacak.
Kaynak Coach
Coach’tan ilham alan moda öğeleri, oyuncuların satın alması veya yarışmalar için bir kıyafet oluşturmak üzere kullanması için oyunlarda görünecek. Zepeto deneyimi, kullanıcıların Coach koleksiyonlarıyla avatarlarını şekillendirmelerine olanak tanıyan özel bir video kabini ve Coach ürünlerinden oluşan sanal bir mağaza sunuyor.
Gerçekleştirilen bu ortaklıklar Coach’u milyonlarca potansiyel bireye ulaşımına imkan sağlıyor. Mayıs ayında Roblox finansal bilgilerine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre kullanıcılar %17 artışla 77,7 milyon ortalamaya ulaştı. Roblox içinde Fashion Klossette 30 milyondan fazla ziyaret aldı ve yeni bir oyun olan Fashion Famous 2, 2,2 milyardan fazla ziyaret edilen bir oyunun devamı niteliğinde.
Bu sayede marka, oyuncularla onların platformunda buluşma imkanı yaşadı.
Roblox ve Zepeto’nun modaya ve kendini dijital olarak ifade etmeye ilgi duyan Z kuşağı oyuncuları için önemli sanal toplanma noktaları olması bu stratejik kararda etkili olmuş.
Üst gelir grubu müşterilerin bile fiyat konusunda daha bilinçli hale gelmesiyle lüks markaların satışlarında düşüş yaşanırken, gençlerle ilişki kurmanın Coach ve Tapestry’e katkı sağlayacağını düşünüyorum