“Yeni Normalli” Dijital Çağda Kariyer Keşfi

ECEHAN ERSÖZ

Hürriyet.com.tr’de yayınlanmıştır. Her hakkı saklıdır.

Kariyer hepimizin hayatının oldukça merkezinde yer alan bir kavram. Bu sebeple hem yaşamımızın kalitesini etkiliyor hem de yaşadığımız her türlü değişimden önemli ölçüde etkileniyor.

Kariyer denildiğinde aklımıza ilk olarak genelde bir kişinin işi geliyor. Kavrama biraz daha geniş perspektiften baktığımızda, bir kişinin mevcut durumundan planladığı bir konuma ulaşmak için sürdürdüğü çalışmaları kapsadığını görüyoruz. Bu süreç içerisinde kariyer planlamasını barındırır ve kişinin, kendisine yapacağı her yatırım bu yolculuğa katkı sağlama amacındadır. Oysa her insan meslek hayatına dair belirli planlar yapsa da, bu planları hedeflenen noktada tutmak her zaman mümkün olamıyor. Bu sebeple kariyer değişimi ya da güncelleme ihtiyacı eskisine nazaran çok daha fazla kişinin gündeminde yer alıyor.

iş ve kariyer

Kariyer değişimi ya da keşfi yolculuğuna birçok farklı sebeple çıkılabiliyor.

Bunların en başında mevcut görevde kendini çok fazla ifade edememek, işi kendisiyle özdeşleştirememek, kendine dair bazı özellikleri belli bir zaman sonra keşfetmek geliyor. Bu yola çıkmak için ise illa başarısız olmak gerekmiyor. Zaman zaman bireyler başarı sağlayıp yükselseler dahi, kişinin yaptığı işle sevdiği iş arasında bir bağın olmaması uzun vadede sorunlara yol açabiliyor.

Neredeyse son 10 yıldır ise durum biraz daha farklılaştı ve kariyer yolculuğuna yeni unsurlar eklendi. Artık kariyerlerimizi ve işimizi koşullarımızdan çok memnun olsak bile sürekli sorgulamak, gözden geçirmek durumundayız. Bu zorunluluğun temelinde dijital çağın getirdiği değişim yatıyor. İlaveten bu yıl itibari ile hayatımıza giren covid-19’da hem dijitalleşmeyi artırması hem de yarattığı yeni normallerle kariyer anlamında güncellenme ihtiyacını daha da artırmış bulunuyor.

yeni normaller

Özellikle “yeni normal” kavramı, geçmişe bir sünger çekmeye aday olunca, pandemi ile değişen yaşam şartlarımız, çalışmanın doğasının özellikle mekânsal anlamda değişince, anneler için çocuklar ile geçirilmesi gereken zaman artınca, bazı sektörlerde yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle iş kayıpları yaşanınca, alıştığımız konfor alanımızdan çıkmak ve kariyer anlamında farklı açılımlar yakalamak ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Problemi Doğru Tespit Etmek

Kariyerinizde köklü bir değişiklik veya güncellemeler yapmak en hayati kararlar arasında yer alıyor.  Bir karar adımı atmadan önce etraflıca düşünmek şart ki sonrasında pişmanlık gelip kapınızı çalmasın. Fakat bu konuda yaşadığım tecrübelere dayanarak söylüyorum ki değişime karar verenlerden ziyade değişime karar vermeyenler pişmanlıkla daha çok baş başa kalıyor. Kariyer değişikliğini veya yeni kariyer arayışlarına vesile olan nedenleri ise kişisel, teknolojik ve Covid19 kaynaklı olmak üzere 3’e ayırabiliriz.

kariyer analizi

O zaman nasıl ilerlenmesi gerektiğine bir bakalım.

Bir problemi en doğru şekilde nasıl ortaya koyarız? İlk olarak kendimize doğru soruları sormamız gerekiyor. Zira doğru sorular doğru cevapların anahtarıdır. Bu sayede günlük rutininizde farkına varmadığınız birçok bileşeni bir araya getirerek, hayatınıza ve kariyerinize dair büyük resme ve değişimin etkilerine odaklanabilirsiniz.

Kişisel nedenlerle ilgili sorular;

İşinizde hoşlanmadığınız, rahatsız olduğunuz, içinize sinmeyen yönler neler?

Bu durum geçici olabilir mi?

Eğer geçici değilse bu işten vazgeçme noktasında kendinizi nerede görüyorsunuz?

Yetkinlik ve yetenekleriniz dahilinde heyecan duyarak yapacağınız iş ne olabilir?

Aynı iş kolunda farklı bir alternatif mümkün mü?

Yapacağınız kariyer değişikliğinin size sağlayacağı faydalar neler?

Covid19 etkileri ile ilgili sorular;

COVID-19 işinizi, iş alanınızı ve sektörünüzü nasıl etkiledi?

Covid-19 sonrası iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun yetenekleri nasıl geliştirebilirsiniz?

Öne çıkacak ihtiyaçlar, farklı fırsatlar neler?

Toplumun farklı kesimlerinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar neler?

Yükselen sektörlere uygun nitelikleriniz var mı?

Covid19’un hayatınıza getirdiği değişim doğrultusunda ne gibi imkanlar yaratabilirsiniz?

Evden çalışma ile hem ailenize zaman ayırıp hem de ekonomik değer yaratacağınız bir çalışma alanı ne olabilir?

Teknoloji ve Dijitalleşme ile ilgili sorular;

İş dünyasının dijital anlamdaki değişimine ne derece hakimsiniz?

İşiniz ile ilgili devreye giren ve yabancılık çektiğiniz, çekimser kaldığınız konular neler?

Yeni ve gelişen teknolojilerin desteği ile daha önce çözülemeyen hangi sorunlara çözüm sağlanabilir? İş alanınıza bu açıdan bakıyor musunuz?

Grafik, video tasarım, dijital pazarlama, sosyal medya konularında ne derece bilgi sahibisiniz?

Bu alanlarda kendinizi geliştirmek için ayırabileceğiniz bir zamana sahip misiniz? (Bu arada bu soruyu istenirse her şeye zaman ayırılabileceğine inanarak soruyorum.)

Dijitalde öne çıkan sektörlerde bir değer yaratabilir misiniz?

Yol Haritasını Belirlemek ve Eyleme Geçmek

Eğer değişim kararının eşiğindeyseniz o zaman şimdi sıra bir yol haritası ve eylem planı hazırlamaya geldi! Bol düşünmeli taşınmalı geçecek bir süreç kapıda.

Ben bu aşamayı değişim aşamasına gelmiş bir insanın hayatı için gerçekleştirdiği inovasyon süreci olarak tanımlıyorum. Çünkü bu aşama tamamen bir durum değiştirme ve “yeni bir sen”’e dönüşmeyi kapsıyor. Burada cesaret oldukça önemli zira kariyer bizim için bir var oluş hali ve yaşamımızın sosyal hayattan aile hayatına kadar birçok bölümü üstünde önemli etki sahibi.

kariyer yol haritası

Yeni bir kariyere yönelmenize ya da yeteneklerinizi farklılaşmanıza yarayacak bazı örneklerden bahsedeceğim.

Büyüme trendindeki sektörleri ve bu sektörlerde ihtiyaç duyulacak yetkinlikleri araştırabilirsiniz. Bunun için ilgilendiğiniz alanların ve pozisyonların listesini çıkarmalı daha sonra da internetten o işlerin gerektirdiği niteliklerin detaylarını araştırmalısınız.

Özellikle sosyal medya ve dijital pazarlama konusunda yetkinlik kazanmak, yaratıcı fikirler üretmek, ister bir hobinizi işe dönüştürüp girişimci olun ister kurumsal bir şirkette pazarlama departmanında çalışan birisi olun her ikisinde de oldukça önemli.

Sosyal medyanın gücünü en iyi şekilde kullanabilmek için grafik ve video düzenleme programlarını öğrenebilirsiniz. İçerik üretimi anlamında eğlenceli ve paylaşılabilir içeriklerin daha çok ilgi gördüğü ve daha çok akılda kaldığı bir çağdayız. Dijital hikaye anlatıcılığı oldukça önemli bir alan. Birçok şirket müşterilerine erişimde bu yöntemi kullanma çabasında. Hikaye anlatıcılığı konusunda kendinizi geliştirip sosyal medya tarafında bunu kullanabilirsiniz.

Küresel anlamda en hızlı büyüyen sektörlerin başında oyun sektörü geliyor. Üstelik pandemi etkisiyle büyümesi daha da hızlandı. Mobil oyunlardan, kurumsal oyun tasarımına kadar birçok alan yaratıcı çalışmaları dört gözle bekliyor. Artık kampanya ve reklam tasarımlarında da oyunlaştırma eskisinden daha fazla önemli. Çeşitli yazılımları öğrenerek oyun tasarımının teknik kısmında ya da görsellik anlamında grafik tasarım kısmında da yer alabilirsin. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri de oyun ile birleştirildiğinde katma değerli sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Dijital oyun tasarımının en önemli alanlarından birisi de şüphesiz ki e-spor (elektronik spor).  Üstelik e-spor yayıncılığı, oyun ve e-spor pazarlaması, e-sporcu psikoloğu/koçu gibi farklı disiplinlerin bir araya geleceği yeni mesleklerin de ortaya çıkacağı bir alan.

Kariyer konusunda yöneleceğiniz alan ne olursa olsun mutlaka o alanda gerekli donanımı kazanmaya önem verin. Online eğitimler istediğiniz alanda gelişiminize büyük katkı sağlasa da dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bu eğitimler gerçekten yetkin ve donanımlı kişiler tarafından verildiğinde kariyer planlarınıza büyük katkı sağlayabilir. Aksi takdirde ise hem yanlış bilgiler edinir, hem de zamanınızı ve paranızı boşa harcamış olursunuz.

İlgili Konular