Yapay Zeka (AI-Artificial Intelligence) konusunda planlar ve projeler yapılmadan önce mutlaka Yapay Zeka ile Bilgi Mimarisi (IA-Information Architecture) arasındaki ilişkiye dair farkındalık sahibi olmak gerekmektedir. İşletmeler, dijital dönüşüm sürecinde Yapay Zeka (AI)’yı kullanarak geleceği şekillendirmeyi hedeflemektedir. AI, yapısındaki modellerle gelecekteki sonuçları tahmin edebilir ve öngörüler için bilgi sağlayabilen bir teknolojidir. Böylece çalışanların daha katma değerli işler yapmalarına imkanı sağlar. Diğer yandan da işletmelere yeni modeller hayal etme fırsatı sunar.
Ancak AI, ön gereklilikler ve yapılandırmalar sağlanmazsa sihirli bir şey değildir. Bu noktada esas gerçek şudur ki bir şirkette Bilgi Mimarisi (IA) olmadan Yapay Zeka (AI(‘yı etkin kılmak mümkün olamaz.
Günümüzde ne yazıkki birçok organizasyon, verilerinin %80’inin işe uygun olmayan şekilde saklanmasından dolayı işe başlayamaz. Yapay Zeka veri üzerinde çalıştığı için şirketlerin önce doğru veri toplama, yapılandırma sistemlerine sahip olup olmadıklarını veya Büyük Veri platformlarının mevcut durumunu gözden geçirmeleri gerekmektedir.
“Yapay Zeka Merdiveni” Aşamalarıyla Doğru Adımlar Atılmalı
Peki, bu konuda yola nasıl çıkabilirsiniz? Şirketinizin hedeflerinizi nasıl gerçekleştirebilirsiniz?
Burada “AI Merdiveni” olarak tanımlanan aşamalar yol gösterici olacaktır.
Merdivende dört adım bulunmaktadır.
İlk olarak, verileri toplayın ve basit ve erişilebilir hale getirin.
İkinci olarak, verilerinizi düzenleyerek AI modelleri için işe uygun bir analitik temel oluşturun.
Üçüncü olarak, verilerinizi güven ve şeffaflık açısından analiz edin. Sonuçları açıklayamaz, önyargıyı tespit edemez veya doğruluğunu kanıtlayamazsanız, AI uygulamak ve ölçeklendirmek bir işe yaramayacaktır.
Dördüncü olarak, kullanacağınız yapay zeka temelli uygulamanın güvenilirliğinden, iş akışınıza uygunluğundan, sizin istediğiniz katma değerli çıktıları üretip üretemeyeceğinden emin olun. Bu noktada bir yapay zeka tedarikçisine karar verirken şirketin ortak kararlar alabilmesi son derece önemli. Bu platformlarda entegrasyon ve veri akışı olması bütünsel süreç yönetiminde oldukça önemli. Aksi takdirde farklı birimlerin farklı tedarikçilerle anlaşması farklı departmanlarla entegre olamayan yani “birbiriyle konuşamayan” modüllere boşuna yatırım yapılmasına neden olabilir.